KOPRIVA – Jedna od najkorisnijih biljaka na našem podneblju

Nadaleko poznata izreka “neće grom u koprive” nije nastala bez razloga.
Prema mojem iskustvu, ne postoji bolest za koju se kopriva ne preporučuje, bilo kao dijetalno jelo ili kao ljekoviti napitak. Uvjerio sam se da u liječenju koprivom dolazi do iznimno brzo vidljivih poboljšanja.

Sok od koprive i sterilizirani sok koprive na prvom su mjestu po čudotvornom djelovanju, ali ih treba spremiti na pravi način – preporučuje se sok i biljko kratko kuhati.
Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje u organizmu utječe na niz funkcija metabolizma, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani.

Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica, na razinu šećera u krvi (smanjuje je), na žlijezde koje potiče na rad i na sprečavanje porasta bijelih krvnih zrnaca kad je riječ o radioaktivnom zračenju te za liječenje posljedica radioaktivnog zračenja.

Uzimanje svježeg soka i čaja od koprive korisno je u liječenju: raznih anemija (naziva se još i željezni tonik), u prevenciji ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upala mokraćnih kanala i mjehura (za jače mokrenje, kod cistitisa, infekcija, raznih iritacija, krvarenja, kod pojave krvi u mokraći, katara, kamenaca i pijeska), bolesti prostate (upale, infekcije, benigne hiperplazije prostate (BHP), povećane prostate, pri teškoćama u mokrenju – ekstrakt od korijena koprive stimulira muške hormone – testosteron i ženske – estrogen).

Pomaže oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje razinu šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica.

Žarenjem bolnih reumatskih mjesta svježom koprivom, kao i kod išijasa, olakšavaju se bolna stanja, pojačava protok površinske cirkulacije kože, raznih rana, a naročito venskih rana na potkoljenici (pije se čaj od koprive i rana se maže svježim sokom, a tinkturom od koprive se čisti – također se može stavljati oblog od kratko prokuhanih listova koprive na veće venske rane).

Uzimajući u obzir sva ljekovita svojstva koprive, u napisima koji su izlazili u novinama preporučivao sam čajne gljive (kombuš) sa šipkom i koprivom.

Kontraindikacije: Svježi sok i svježu biljku potrebno je uzimati s velikim oprezom jer su moguća trovanja zbog hipodermičkog djelovanja sitnih žarnica na sluznicu želuca. Preporučuje se sok i biljku kratko prokuhati.

Izvor: living.vecernji.hr