IMA SAMO 25 KALORIJA, A ZOVU JE “UBICOM HOLESTEROLA”: Namirnica koju ima svako domaćinstvo je suho zlato za zdravlje

Zbog brojnih blagodeti koje ima na zdravlje organizma, kiseli kupus zovu čudesnom namirnicom.

Kiseli kupus obiluje vitaminom C, koji je važan antioksidans, a takođe sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirinicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.

Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, pa se preporučuje tokom dijeta. Takođe je dobar i za malokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom. Osobama koje pate od visokog pritiska savetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentisani kupus pun natrijuma.

Rasol podiže imunitet
Čak je i tečnost dobijena kiseljenjem kupusa dragocena jer ublažava određenje tegobe. Rasol ubrzava varenje pa je čest dodak ishrani osoba koje žele da smršaju. Pomaže i kod opstipacija jer poboljšava varenje i tako djeluje kao blagi laksativ.  Morate da vodite o količini soka od kiselog kupusa koju pijete, jer prevelika količina izaziva dijareju.

Sok od kupusa i bijelog luka za snižavanje holesterola

Sastojci:

pola glavice kiselog kupusa

2 čena bijelog luka

100ml vode

Priprema: Stavite kiseli kupus u blender i dodajte bijeli luk i vodu. Pijte jednu šolju ovog soka svakoga jutra.

Izvor: Lepa&Srećna