Dečak iz Kine jasno vidi u mrklom mraku

Jedan dečak iz Kine, rođen sa plavim očima poput onih kakve ima sijamska mačka, navodno može da vidi u mrklom mraku. Mladi Josui je sposoban jasno da čita u prostoriji u kojoj uopšte nema svetla.

Dva meseca nakon što se dečak rodio, lekari su rekli njegovom ocu da on ima posebne oči. “Primetio sam da su mu oči plave pa sam ga odveo u bolnicu da proverim da li je sve u redu. Rekli su mi da ne brinem i da će postati tamne kada bude malo porastao, ali to se nije desilo”, objasnio je Nongov otac.

Prema rečima novinarke koja je pravila reportažu o dečaku, on je zaista sposoban da vidi u potpunoj tami. Ona ga je testirala tako što mu je u mračnoj prostoriji pokazivala različite karte i tražila da ih imenuje, a postavila mu je i niz matematičkih zadataka. Nong je prepoznao sve karte i tačno rešio zadatke.

Novinarka tvrdi da nema sumnje u to da su oči mališana zaista posebne – kada se u njih uperi svetlost, nastaje, navodno, zeleni refleks.

Medicinski stručnjaci, međutim, veoma su skeptični po pitanju ove priče. Naime, noćni vid kod životinja omogućava tanak sloj posebnih ćelija koje ne postoje kod čoveka. Da bi se takve ćelije pojavile u sklopu ljudskog oka, neophodno je da se niz mutacija odigra odjednom, što je prema rečima lekara nemoguće.

 

Oftalmolog Džejms Rejnolds tvrdi da Nong Josui verovatno nema sposobnost noćnog vida, već jednostavno vidi mnogo bolje od drugih ljudi.

 

“Mutacije koje bi čoveku podarile noćni vid zahtevaju dug vremenski period. To je potpuno apsurdno, baš kao kada bismo očekivali da se rodi čovek sa krilima”, rekao je on.