Biljke koje pročišćavaju zrak u prostorijama

Kućne biljke neizostavan su dio funkcionalnog dekora doma. Malo dobro raspoređenog zelenila, neće samo oživjeti prostor već i pročistiti zrak – a pomažu i u stvaranju opuštenijeg i ugodnijeg ambijenta u bilo kojoj prostoriji doma. Već je mnogo puta dokazano da provođenje vremena u prirodi smanjuje razine stresa i smanjuje napetost. U stvari, u istraživanju provedenom 2008. godine, nizozemski znanstvenici ustanovili su da bolesnici, u čijim se sobama u bolnici nalaze biljke, imaju manje razine stresa i bolje se oporavljaju od pacijenata bez njih.

Zbog svega ovog napravili smo popis veoma korisnih kućnih biljaka koje nisu teške za održavanje, a one ujedno povećavaju razinu kisika i čiste toksine iz zraka u domu. Zagađivači koji se mogu naći u zatvorenim prostorima i utjecati na zdravlje su formaldehid, benzen i trikloretilen, ugljični monoksid i nitrogen oksidi, pesticidi i sredstva za dezinfekciju, te radon.
Ovdje je navedeno top 10 najboljih pročišćivača zraka prema istraživanju NASA-inih znanstvenika.

Aloja / Aloe vera (Aloë barbadensis Miller)

Gel aloje ima mnoga iscjeljujuća svojstva, od ublažavanja boli kod opečene kože, preko zacjeljivanja rana do detoksikacije tijela i poboljšanja imuniteta, a ona pomaže i u poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu. Ova biljka može pomoći očistiti zrak od zagađivača koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje. Kad količina kemikalija u zraku postane pretjerana lišće bilje osut će smeđim točkicama. Samo za informaciju: aloja voli jako puno sunčeve svjetlosti.
Engleski bršljan (Hedera helix)

NASA-ini znanstvenici navode Engleski bršljan kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje zraka, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Uz to, veoma ga je lako uzgojiti i prilagođava se dobro svakoj sredini. Držite ga na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

laka za uzgoj i održavanje, a nalazi se i na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Ova biljka korisna je u borbi protiv zagađivača kao što su benzen, formaldehid, ugljični monoksid i ksilen. Biljka ne traži puno svjetlosti (ne voli izravno svjetlo). Ljeti je zalijevajte dva puta tjedno, a zimi otprilike jednom tjedno. Ljeti će joj goditi i prskanje lišća.

Dracena / Zmajevac (Dracaena marginata)

Ova divna biljka može narasti prilično velika (i do visine stropa), što znači da je odlična za dekoriranje i popunjavanje prostora. Ona također uklanja toksine iz zraka kao što su ksilen, trikloretilen i formaldehid. Najbolje ju je postaviti u svijetlu prostoriju da bude dalje od direktnoga sunca, ali treba izbjegavati propuh. Idealna temperatura za rast biljke je oko 17-27° C (ne smije se spustiti ispod 15° C). Zemlja Dracene treba biti vlažna i treba paziti da se ne isuši. Tijekom ljeta obožava prskanje lišća, po zimi to činite samo jednom tjedno.

Zlatni puzavac / Đavolji bršljan (Epipremnum aureum)

Ova biljka također ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer uklanja formaldehid iz zraka čime se poboljšava njegova kvaliteta. Zlatni puzavac jedan je od najboljih izbora za početnike jer može bez problema odoljeti različitim svjetlosnim uvjetima u zatvorenom prostoru, no vrlo loše podnosi izravnu izloženost sunčevoj svjetlosti. Redovito zalijevanje je poželjno, ali treba paziti da se ne pretjera s količinom vode.

Još biljaka koje poboljšavaju kakvoću zraka u vašem prostoru, smanjuju utjecaj štetnih spojeva u prostoru i povećavaju količinu kisika:

– Bostonska paprat / Kovrčava paprat / Nefrolepis (Nephrolepis exaltata)
-Krizantema (Chrysanthemum morifolium)
– Azaleja (Rhododendron simsii)
– Begonija (Begonia semperflorens)
– Gerber (Gerbera jamesonii)
– Kineski kozlac (Aglaonema Crispum ‘Deborah’)
– Drvo života (Dracaena fragnans)

Izvor: blogspot